Spienianie (inaczej: teksturowanie mleka)
Technika polegająca na wprowadzeniu do mleka odpowiedniej ilości powietrza w zależności od pożądanego efektu. W zależności od późniejszego zastosowania mleka – kawa biała, cappuccino, latte rozróżnia się różne tekstury mleka.
Umiejętności spieniania mleka bariści poznają podczas specjalistycznych szkoleń oraz kursów.
Aby mleko było odpowiednio spienione ważnych jest spełnienie kilku zasad:
- odpowiednie naczynie przeznaczone do spieniania mleka – dzbanek
- odpowiednia temperatura mleka (zaleca się między 3C a 5C)
- odpowiednia zawartość tłuszczu w mleku
- sprawna dysza spieniająca w ekspresie
- umiejętności baristy
Technika polegająca na wprowadzeniu do mleka odpowiedniej ilości powietrza w zależności od pożądanego efektu. W zależności od późniejszego zastosowania mleka – kawa biała, cappuccino, latte rozróżnia się różne tekstury mleka.
Umiejętności spieniania mleka bariści poznają podczas specjalistycznych szkoleń oraz kursów.
Aby mleko było odpowiednio spienione ważnych jest spełnienie kilku zasad:
- odpowiednie naczynie przeznaczone do spieniania mleka – dzbanek
- odpowiednia temperatura mleka (zaleca się między 3C a 5C)
- odpowiednia zawartość tłuszczu w mleku
- sprawna dysza spieniająca w ekspresie
- umiejętności baristy